Judo

Judo on maailman levinnein ja harrastajamääriltään suurin kamppailulaji. Kansainväliseen judoliittoon (IJF) kuuluu 174 jäsenmaata. Euroopassa lajia harrastaa yli kaksi miljoonaa ihmistä. Suomessa seuroja on 129 ja harrastajia niissä yhteensä n. 15000.

Judo syntyi 1880-luvulla, kun lajin kehittäjä Jigoro Kano muokkasi vanhoista japanilaista taistelutaidoista liikuntamuodon, jossa vastustajaa vahingoittamatta voitiin kilpailla. Suomessa judotoiminta alkoi 1954. Suomen Judoliitto ry perustettiin vuonna 1958. Olympialajiksi judo valittiin 1964.

Kilpajudo

Kilpailtaessa saadaan parhaiten selville toimivatko harjoitellut tekniikat ja itsehillintä myös tositilanteessa. Judo-ottelussa pyrkimyksenä on heittää vastustaja selälleen mahdollisimman suurella voimalla. Täydellisesti onnistunut heitto päättää ottelun ipponiin. Ottelun voi ratkaista myös kuristamalla tai tekemällä käsilukon, jolloin vastustaja antautuu. Myös 25 sekuntia kestänyt sidonta tuo voiton. Lyhemmän aikaa kestäneet sidonnat ja osittain onnistuneet heitot tuovat pisteitä, joilla ottelu ratkaistaan ellei kumpikaan ottelijoista suorita ipponia.

Judossa järjestetään kilpailuja miehille, naisille, junioreille ja ikämiehille. Tavallisten ottelujen lisäksi on olemassa myös mattojudo- ja katakilpailuja. Katakilpailuissa esitellään muodollisia liikesarjoja, jotka arvostellaan. Katassa voi harjoitella turvallisesti myös vaarallisempia ja kilpailuissa kiellettyjä liikkeitä, kuten lyöntejä, potkuja ja polvilukkoja. Kilpajudoon erikoistuva voi asettaa tavoitteensa aina olympiamitaleille saakka. Mestarilta vaaditaan hyvää tekniikkaa, fysiikkaa ja henkistä kanttia.

Judossa voit kilpailla myös itsesi kanssa

Judossa ketään ei pudoteta joukosta. Käytössä olevan vyöjärjestelmän ansiosta voit kilpailla itsesi kanssa ja tavoitella ylintä eli mustaa vyötä. Harjoittelu aloitetaan valkoisella vyöllä ja sen jälkeen tulevat järjestyksessä keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea ja musta. Mustissa vöissä on eri asteita, joita kutsutaan daneiksi. Korkein arvo on 10 dan. Suomessa korkein saavutettu vyöaste on 6 dan. Kaikki Suomessa myönnetyt dan-arvot rekisteröidään Japanissa Kodokan-instituutissa, jonka jäseniksi suomalaiset danit näin tulevat. Pidemmän aikaa judoa harrastettaessa siitä tulee helposti myös elämäntapa. Hyvä judoka osaa käyttäytyä, hillitsee ja hallitsee niin mielensä kuin kehonsa. Tästä on hyötyä myös jokapäiväisessä elämässä

Judo on edullista

Judoa ei voi pitkään harjoitella ilman judogia eli judopukua. Ensimmäisissä harjoituksissa voi toki kuntoilla ja harjoitella kaatumista myös verryttelyasussa. Judopuku maksaa muutamasta satasesta ylöspäin riippuen siitä, onko kyseessä tavallinen harjoituspuku vai laadukas kilpajudogi. Matolla eli tatamilla liikutaan paljain jaloin, mutta pukuhuoneen ja tatamin välillä käytetään varvastossuja. Muita "välineitä" ei tarvita. Judo aloitetaan suorittamalla kolmen kuukauden peruskurssi. Kurssin jälkeen voit harjoitella judoa käytännöllisesti katsoen rajattomasti. Jäsenmaksut ovat seurakohtaisia. Muutaman satasen vuosijäsenmaksulle saat ohjattua opetusta useana päivänä viikossa ympäri vuoden. Jäsenenä olet myös tervetullut ilman eri maksua minkä tahansa seuran harjoituksiin. Jokainen Suomen judoliiton jäsenseuraan kuuluva saa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvän Ippon-lehden.

Hinnat

Jäsenmaksut ja kurssihinnat 01.09.2018-31.08.2019

Jäsenmaksut* hinta/kausi

Jäsenmaksu judo 250 € karate 180 €, karatejäsen maksuun ei sisälly vakuutusta

Peruskurssi judo 250 €  peruskurssi karate 180 € Kurssin kesto n. 3,5 kk karate ei sisällä vakuutusta

Perhejudo/karate 250,00€ koko perhe, joista yksi henkilö rekisteröidään Judo/Karateliittoon.

Harjoittelumaksu sis alv

vierasseuralaisilta 100,00 € Koko vuosi

Graduointimaksut

Graduointimaksu 5. kyu

(keltainen vyö) 54,00 €

Graduointimaksut 4. – 2. kyu 32,00 €

Jäsenmaksut ja kurssihinnat sisältävät kausimaksun, tapaturmavakuutuksen, judokoille Judoliiton Judolehden, oikeuden osallistua Judo,.ja Karateliiton liiton alaisiin kilpailu- ja koulutustapahtumiin, Judo,- tai Karateliitonliiton jäsenkortin ja oikeuden suorittaa Judo,- ja Karateliiton tunnustamia vyöarvoja. * Jäsenmaksukausi alkaa vuosittain 1.9. ja päättyy 31.8.

Tammikuusta 2019 lähtien kaikki jäsen,- peruskurssi- ja muksujudomaksut sekä graduointimaksut suoritetaan Suomen Olympiakomitean hallinnoiman Suomisportin kautta. Samoin harjoittelumaksut vierasseuralaisilta. Shikata ei laskuta normaaleja harjoitteluperusteisia maksuja.